Ajatuksia arjesta ja sen yläpuolelta

Kestävää inspiraatiota

Täältä voit lukea arvoista Jalon taustalla, tuotteiden hinnoitteluperusteista, tutustua tarinaamme ja inspiroitua parhaista ja laadukkaimmista luonnonmateriaaleista, kestävästä tyylistä ja elämäntavasta.

Tervetuloa lukemaan!

Vastuulliset ja eettiset kotimaiset vaatteet Hanhikki mekko pellavaa, sävy tumma myrskyn harmaa
Myrsky
Mittatilaustyönä valmistettu kotimainen pitkä pellavamekko
Vastuulliset ja eettiset kotimaiset vaatteet, Kielo pusero ja Daalia hame pellavaa, sävy musta

Jalot arvot

Kun ostat jotain uutta, mietitkö mistä kaikista raaka-aineista tuote on valmistettu, mistä ne ovat peräisin ja kuinka paljon työvaiheita, koneita ja ihmisiä tuotteen valmistuksen eri vaiheissa on tarvittu? Entä minkälaisen jäljen nuo vaiheet jättävät ihmisiin ja ympäristöön matkan varrella? Me tiedämme noista vaiheista usein hämmästyttävän vähän ja niistä on hämmästyttävän vaikeaa saada tietoa.

vastuullisuus

Jalolla vastuullisuus merkitsee sitä, että niin ihmiset, eläimet kuin ympäristökin tuotteen koko elinkaaren vaiheissa otetaan huomioon ja voivat hyvin. Samalla se tarkoittaa sitä, että luonnonvaroja kulutetaan harkitusti, perustellusti ja mahdollisimman kestävästi.

Niin suunnittelussa, materiaalihankinnoissa, valmistuksessa kuin yhteistyökumppaneiden valinnassakin minulle on tärkeää, että kaikki toiminta on mahdollisimman avointa ja tuotteen elinkaari huolella harkittu ja pitkäikäinen. Siksi Jalon tuotteet valmistetaan pääosin tilausten perusteella omalla työhuoneellamme Hyvinkäällä asiakkaan tarpeet ja toiveet huomioiden. Käytämme tiloissamme uusiutuvaa energiaa. Mallisto on suunniteltu kestämään aikaa ja käyttöä ja se uudistuu harvoin. Hyödynnämme myös leikkuujätteet valmistuksessa ja korjaamme ja muokkaamme tuotteita niiden elinkaaren varrella vastaamaan käyttäjiensä muuttuneita tarpeita.

Kun puhutaan materiaaleista, tavoitteeni on ollut löytää parasta, kestävintä ja vastuullisinta. Pellava on yksi maailman ekologisimmista ja vähäpäästöisimmistä tekstiilikuiduista ja sen viljely ei pelkästään kuluta luonnonvaroja, vaan sillä on useita hyötyjä ympäristölle. Täältä voit lukea lisää pellavasta ja siitä, miksi ja miten pellava on valikoitunut Jalon materiaaliksi.

Käyttämämme pellava on pääosin Masters of Linen sertifioitua belgialaista huippulaadukasta pellavaa, joka valmistetaan yli 160 vuoden kokemuksen omaavassa perheyrityksessä uusiutuvalla energialla ja hiilineutraalisti. Pellava kasvaa Euroopassa Ranskan Caenista Amsterdamiin ulottuvalla vyöhykkeellä, jossa on ihanteelliset kasvuolosuhteet ja todella pitkät perinteet pellavan viljelyyn. Käyttämämme pellavakankaat läpäisevät erittäin korkeat ympäristö- ja sosiaalisen vastuun kriteerit ja tuotantoketju viljelijästä valmiiksi kankaaksi on 100% eurooppalaista jäljitettävissä olevaa työtä.

Kestävä tyyli ja elämäntapa

Yritysten tuotantoketjujen muuttuminen vastuullisiksi ei tietenkään yksin ratkaise käsillämme olevia ongelmia. Tarvitaan myös muutosta tavoissamme kuluttaa, tehdä päätöksiä ja rakentaa yhteiskuntaa. 

…  

Etenkin vaatetusala ja muoti muuttuvat uskomattoman nopealla tahdilla. Uusien mallistojen, tuotteiden ja materiaalien tulvassa tulee väistämättäkin sellainen olo, että tarvitsisi itsekin jatkuvasti uudistua. Myös minä huomaan noita tunteita itsessäni. Huomaan, että tekisi mieli suunnitella uusia malleja mallistoon, ottaa uusia materiaaleja valikoimaan ja tehdä kaikkea ihanaa uutta, koska jo olemassa oleva tuntuu kuluneelta. Se on tunne, jonka muiden jatkuva uudistuminen saa minussa ja meissä aikaan. Tunne, johon olemme koukuttuneet.

Tuo tunne on saanut miettimään, miten suunnitella ja valmistaa mahdollisimman pitkäikäisiä luottovaatteita, -asusteita ja -kodintekstiilejä. Sellaisia, jotka tuottavat iloa kerta toisensa jälkeen. Joita on valmis huoltamaan hyvin ja korjaamaan tarpeen tullen. Uskon, että vastaus löytyy jokaisen henkilökohtaisesta tyylistä ja tinkimättömästi omat tarpeet huomioivista tuotteista. Kun tuntee ja tietää oman tyylinsä, on helpompaa tehdä kestäviä hankintoja.

Jalon mallistoa suunnitellessani päämääräni on ollut, että Jalolla teetetty tuote ilahduttaa ja ihastuttaa käyttäjäänsä vielä pitkän ajan kuluttua hankintapäätöksen jälkeen. Tuotteet ovat räätälöitävissä jokaisen henkilökohtaisten toiveiden ja mittojen mukaan. Lisäksi valmistan asiakkailleni heidän unelmiensa luottovaatteita myös täysin mittatilaustyönä.

Saan asiakkailtani usein ihania viestejä ja kuvia valmistamieni tuotteiden elämän varrelta, jotka kertovat niiden tuottavan paljon iloa ja hyvää mieltä vielä pitkienkin aikojen päästä hankintapäätöksestä. Se on minulle äärimmäisen arvokasta ja kertoo, että olen onnistunut.

Uskon, että voimme myös tulevaisuudessa nauttia kauniista vaatteista ja asioista, kunhan niiden koko elinkaari ja syyt niiden hankintaan ovat kestävällä pohjalla.

<3 : Jonna, Jalon yrittäjä, suunnittelija & ompelija

Perustana laatu, istuvuus & vastuullisuus
Kyllästyin siihen, että vastuullisten, arvojeni mukaisten ja itselle sopivien vaatteiden löytäminen oli niin hankalaa. Aloin selvittämään miksi ja nyt haluan tehdä siitä asiakkailleni mahdollisimman helppoa ja yksinkertaista.
Tutustu Jalon tarinaan
Vastuulliset ja eettiset kotimaiset vaatteet, Tähtimö mekko pellavaa, sävy metsänvihreä
Vastuulliset ja eettiset kotimaiset vaatteet, Kohokki mekko pellavaa, sävy musta
Musta
Vastuulliset ja eettiset kotimaiset vaatteet, ruudullinen pitkähihainen kietaisumekko

SEURAA TARINAAMME SOMESSA

Blogisivuston kuvat: Creator Akatemia, Jonna Lehtonen & Tyylipuhetta Media