arvot ja teot Jalon taustalla

Kestävää KAUNEUTTA

Jalot arvot

vastuullisuus

Vastuullisuus on lähtökohta koko Jalon toiminnalle – olen lähtenyt opiskelemaan vaatetusalaa ja perustanut Jalon siksi, että en itse löytänyt arvojeni mukaisia, laadukkaista ja vastuullisista materiaaleista vastuullisesti valmistettuja vaatteita. Minulle on tärkeää, että niin ihmiset, eläimet kuin ympäristökin Jalon tuotteiden elinkaaren kaikissa vaiheissa otetaan huomioon ja voivat hyvin. Se tarkoittaa myös, että luonnonvaroja kulutetaan harkitusti, perustellusti ja mahdollisimman kestävästi.

Jalon tuotteet valmistetaan ateljeessani Hyvinkään laidalla. Valtaosa tuotteista valmistetaan vasta tilausten perusteella asiakkaan tarpeet ja toiveet huomioiden. Mallisto on suunniteltu ajattomuus, kestävyys ja monikäyttöisyys edellä ja se pysyy pääpiirteittäin samana vuodesta ja sesongista toiseen. Valmistuksessa syntyvä leikkuujäte säästetään ja hyödynnetään muun muassa asusteiden valmistukseen. Tuotteiden rakenteet on suunniteltu niin, että niitä on mahdollista korjata ja muokata elinkaarensa varrella vastaamaan käyttäjiensä muuttuneita tarpeita.

Jalon työtilat ja myymälä on hiljattain remontoidut ja remontissa on hyödynnetty mahdollisimman paljon vanhaa, kierrätettyä, sekä ekologisia materiaaleja. Tilojen pääasiallisena lämmönlähteenä toimii energiatehokas ilmalämpöpumppu ja tiloissa käytetään ilmastoystävällistä energiaa. Jätteet ja pakkausmateriaalit kierrätetään tai uusiokäytetään ja tuotteet pakataan muovittomasti sertifioituihin paperisiin ja pahvisiin pakkausmateriaaleihin.

Materiaaleissa tavoitteeni on ollut löytää parasta, kestävintä ja vastuullisinta. Pellava on yksi maailman ekologisimmista ja vähäpäästöisimmistä tekstiilikuiduista ja laadukas pellava on paitsi mielettömän kaunis, myös todella monipuolinen materiaali. Sen vuoksi se on Jalon pääasiallinen materiaali, muiden ekologisten ja vastuullisten luonnonmateriaalien täydentäessä valikoimaa. Täältä voit lukea lisää pellavasta.

Jalon pellavat ovat pääosin Masters of Linen, Belgian Linen ja Oeko-tex sertifioitua, belgialaista huippulaadukasta pellavaa, joka valmistetaan yli 160 vuoden kokemuksen omaavassa perheyrityksessä. Tehdas toimii uusiutuvalla energialla ja yritys on ollut täysin hiilineutraali vuodesta 2014. He toimivat aktiivisesti päästöjensä vähentämiseksi ja kompensoivat jäljelle jääneet, syntyneet päästöt akkreditoituun ilmastoprojektiin Ugandaan, jossa valmistetaan energiatehokkaita uuneja. Yksi uuni vähentää 1,4 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa, parantaa väestön terveyttä, sekä vähentää metsien häviämistä. 

Kankaissamme käytetty pellava kasvaa Euroopassa Ranskan Caenista Amsterdamiin ulottuvalla vyöhykkeellä, jossa on ihanteelliset kasvuolosuhteet ja todella pitkät perinteet pellavan viljelyyn. Kankaat läpäisevät korkeat ympäristö- ja sosiaalisen vastuun kriteerit ja tuotantoketju viljelijästä valmiiksi kankaaksi on 100% eurooppalaista jäljitettävissä olevaa työtä, jossa kaikki osapuolet saavat työstään vähintään elämiseen riittävää palkkaa.

Olemme Suomalaisen Työn Liiton jäsen ja tuotteillemme on myönnetty Avainlippu ja Design from Finland -merkit.

Vastuullisuustyö on jatkuva prosessi ja matkan varrelta löytyy aina jotain parannettavaa ja kehitettävää. Tätä kehitystyötä pyrin aktiivisesti tekemään täällä taustalla yhdessä yhteistyökumppanieni kanssa. Tavoitteena on myös aloittaa Jalon päästöjen laskenta ja kompensointi heti, kun investointi on mahdollinen näin pienelle yritykselle.

Kestävä tyyli ja elämäntapa

Etenkin vaatetusala ja muoti muuttuvat uskomattoman nopealla tahdilla. Uusien mallistojen, tuotteiden ja materiaalien tulvassa tulee helposti olo, että tarvitsisi itsekin jatkuvasti uudistua. Myös minä huomaan noita tunteita itsessäni. Se on tunne, jonka muiden jatkuva uudistuminen saa minussa ja meissä aikaan.

Tuo tunne on saanut miettimään, miten suunnitella ja valmistaa mahdollisimman pitkäikäisiä luottovaatteita, -asusteita ja -kodintekstiilejä. Sellaisia, jotka tuottavat iloa kerta toisensa jälkeen. Joita on valmis huoltamaan hyvin ja korjaamaan tarpeen tullen. Uskon, että vastaus löytyy jokaisen henkilökohtaisesta tyylistä ja tinkimättömästi omat tarpeet huomioivista tuotteista. Kun tuntee ja tietää oman tyylinsä, on helpompaa tehdä kestäviä hankintoja.

Jalon mallistoa suunnitellessani päämääräni on ollut, että Jalolla teetetty tuote ilahduttaa ja ihastuttaa käyttäjäänsä vielä pitkän ajan kuluttua hankintapäätöksen jälkeen. Ajattelen, että jokaisen henkilökohtainen tyyli ja vartalon mittasuhteet vaikuttavat vahvasti siihen, tuntuuko vaate juuri oikealta, omalta. Sen vuoksi haluan tarjota asiakkailleni mahdollisuuden tuoda vaatteisiin myös omaa tyyliään ja juuri sitä, mikä saa ne tuntumaan omalta. Tuotteet ovat räätälöitävissä jokaisen henkilökohtaisten toiveiden ja mittojen mukaan.

Kysymys, josta voi aloittaa oman tyylinsä etsimisen ja jonka äärelle palaan itsekin usein:

Jos minulla olisi vain yksi asu, minkälainen se olisi?

Saan asiakkailtani usein ihania viestejä ja kuvia valmistamieni tuotteiden elämän varrelta, jotka kertovat niiden tuottavan paljon iloa ja hyvää mieltä vielä pitkienkin aikojen päästä hankintapäätöksestä. Se on minulle äärimmäisen arvokasta ja kertoo, että olen onnistunut.

Uskon, että voimme myös tulevaisuudessa nauttia kauniista vaatteista ja asioista, kunhan niiden koko elinkaari ja syyt niiden hankintaan ovat kestävällä pohjalla.

<3 : Jonna, Jalon yrittäjä

Perustana laatu, istuvuus & vastuullisuus
Kyllästyin siihen, että vastuullisten, arvojeni mukaisten ja itselle sopivien vaatteiden löytäminen oli niin hankalaa. Aloin selvittämään miksi ja nyt haluan tehdä siitä asiakkailleni mahdollisimman helppoa ja yksinkertaista.
Tutustu Jalon tarinaan
Leveälahkeiset upeat Kaunokki housut valmistetaan Suomessa mittojen mukaan
Musta mittatilaustyönä valmistettu pitkä takki / mekko esiintymisasu artistille vastuullista eurooppalaista Master of Linen sertifioitua pellavaa
Klassisen kaunis, ajaton ja minimalistinen Illakko pellavajakku / -takki valmistetaan kotimaisena käsityönä mittojen mukaan vastuullisista eurooppalaista luonnonmateriaaleista
Tummansininen & oliivi

Infosivuston kuvat: Tiia Gynther, Jonna Lehtonen, Creator Akatemia & Tyylipuhetta Media