Vastuullisia, eettisiä, räätälöitäviä kotimaisia vaatteita, asusteita ja kodintekstiilejä

Ajatuksia arjesta ja sen yläpuolelta

Kestävää inspiraatiota

Täältä voit lukea syistä ja arvoista Jalon taustalla, tutustua tarinaamme ja inspiroitua kanssamme parhaista ja laadukkaimmista luonnonmateriaaleista, kestävästä tyylistä ja elämäntavasta.

Tervetuloa lukemaan!

Vastuulliset ja eettiset kotimaiset vaatteet Hanhikki mekko pellavaa, sävy tumma myrskyn harmaa
Myrsky
Mittatilaustyönä valmistettu kotimainen pitkä pellavamekko
Vastuulliset ja eettiset kotimaiset vaatteet, Kielo pusero ja Daalia hame pellavaa, sävy musta

Jalot arvot

Kun ostat jotain uutta, kuinka usein tulet ajatelleeksi mistä kaikista raaka-aineista tuote on valmistettu, mistä ne ovat peräisin ja kuinka paljon työvaiheita, koneita ja ihmisiä tuotteen valmistuksen eri vaiheissa on tarvittu? Entä minkälaisen jäljen nuo vaiheet jättävät ihmisiin ja ympäristöön matkan varrella? Me tiedämme noista vaiheista yleensä hämmästyttävän vähän ja niistä on hämmästyttävän vaikeaa saada tietoa.

vastuullisuus

Jalolla vastuullisuus merkitsee sitä, että niin ihmiset, eläimet kuin ympäristökin tuotteen koko elinkaaren vaiheissa otetaan huomioon ja voivat hyvin. Samalla se tarkoittaa sitä, että luonnonvaroja kulutetaan harkitusti, perustellusti ja mahdollisimman kestävästi.

Niin suunnittelussa, materiaalihankinnoissa, valmistuksessa kuin yhteistyökumppaneiden valinnassakin minulle on tärkeää, että kaikki toiminta on mahdollisimman avointa ja tuotteen elinkaari huolella harkittu ja pitkäikäinen. Siksi Jalon tuotteet valmistetaan pääosin tilausten perusteella omalla työhuoneellamme Hyvinkäällä asiakkaan tarpeet ja toiveet huomioiden. Käytämme työtiloissamme uusiutuvaa energiaa. Mallisto on suunniteltu kestämään aikaa ja käyttöä ja se uudistuu harvoin. Emme halua valmistaa mitään turhaan, hyödynnämme myös leikkuujätteet valmistuksessa ja korjaamme ja muokkaamme tuotteita niiden elinkaaren varrella vastaamaan käyttäjiensä muuttuneita tarpeita.

Kun puhutaan materiaaleista, tavoitteenani on ollut löytää parasta, kestävintä ja vastuullisinta. Pellavamme on pääosin Masters of Linen sertifioitua belgialaista huippulaadukasta pellavaa, joka valmistetaan yli 160 vuoden kokemuksen omaavassa perheyrityksessä uusiutuvalla energialla ja hiilineutraalisti. Pellava kasvaa Euroopassa Ranskan Caenista Amsterdamiin ulottuvalla vyöhykkeellä, jossa on ihanteelliset kasvuolosuhteet ja todella pitkät perinteet pellavan viljelyssä. Käyttämämme pellavakankaat läpäisevät erittäin korkeat ympäristö- ja sosiaalisen vastuun kriteerit ja tuotantoketju viljelijästä valmiiksi kankaaksi on 100% eurooppalaista jäljitettävissä olevaa työtä.

Pellava on yksi maailman ekologisimmista ja vähäpäästöisimmistä tekstiilikuiduista ja sen viljely ei pelkästään kuluta luonnonvaroja, vaan sillä on myös useita hyötyjä ympäristölle. Täältä voit lukea lisää pellavasta ja siitä, miksi ja miten pellava on valikoitunut Jalon materiaaliksi. Suosittelen myös katsomaan tämän European Linen and Hemp Communityn videon https://vimeo.com/16882995, mikäli haluat tietää pellavakuidun matkan siemenestä valmiiksi kankaaksi.

Kestävä tyyli ja elämäntapa

Yritysten tuotantoketjujen muuttuminen vastuullisiksi ei tietenkään yksin ratkaise käsillämme olevia ongelmia. Tarvitaan myös muutosta tavoissamme kuluttaa, tehdä päätöksiä ja rakentaa yhteiskuntaa. 

…  

Etenkin vaatetusala ja muoti muuttuvat uskomattoman nopealla tahdilla. Uusien mallistojen, tuotteiden ja materiaalien tulvassa tulee väistämättäkin sellainen olo, että tarvitsisi itsekin jatkuvasti uudistua ja uudistaa, jotta ei jäisi jälkeen. Myös minä huomaan noita tunteita itsessäni. Huomaan miettiväni, että tekisi mieli tehdä uusia malleja mallistoon, ottaa uusia materiaaleja valikoimaan ja tehdä kaikkea ihanaa uutta, koska jo olemassa oleva tuntuu kuluneelta. Se on tunne, jonka muiden jatkuva uudistuminen saa minussa ja meissä aikaan. Tunne, johon olemme viime vuosikymmeninä koukuttuneet.

Tuo tunne on saanut ainakin minut miettimään, miten suunnitella ja valmistaa pitkäikäisiä luottovaatteita, -asusteita ja kodintekstiilejä. Sellaisia, joihin haluaa kietoutua ja jotka tuottavat iloa kerta toisensa jälkeen. Joita on valmis huoltamaan hyvin ja korjaamaan tarpeen tullen. Uskon, että vastaus löytyy jokaisen henkilökohtaisesta tyylistä. Kun tuntee ja tietää oman tyylinsä, on helppo tehdä kestäviä hankintoja.

Jalon mallistoa suunnitellessani päämääräni on ollut, että Jalolta tilattu tuote ilahduttaa ja ihastuttaa käyttäjäänsä vielä pitkän ajan kuluttua hankintapäätöksen jälkeen. Tuotteet ovat räätälöitävissä jokaisen henkilökohtaisten toiveiden ja mittojen mukaan ja valmistan asiakkaideni tyyliin sopivia, heidän unelmiensa luottovaatteita kaikenlaisiin elämän hetkiin myös mittatilaustyönä.

Saan asiakkailtani usein viestejä ja kuvia heidän jo pidemmän aikaakin sitten tilaamistaan tuotteista, joissa he kertovat olevansa hankintaansa edelleen tyytyväisiä ja sen tuottavan heille edelleen paljon iloa ja hyvää mieltä. Näiden ihanien viestien perusteella voin määritellä onnistuneeni tavoitteessani.

Uskon, että me voimme myös tulevaisuudessa nauttia kauniista vaatteista ja asioista, kunhan niiden koko elinkaari ja syyt niiden hankintaan ovat kestävällä pohjalla.

<3 : Jonna, Jalon yrittäjä

Perustana laatu, istuvuus & vastuullisuus
Kyllästyin siihen, että vastuullisten, arvojeni mukaisten ja itselle sopivien vaatteiden löytäminen oli niin hankalaa. Aloin selvittämään miksi ja nyt haluan tehdä siitä asiakkailleni mahdollisimman helppoa ja yksinkertaista.
Tutustu Jalon tarinaan
Vastuulliset ja eettiset kotimaiset vaatteet, Tähtimö mekko pellavaa, sävy metsänvihreä
Vastuulliset ja eettiset kotimaiset vaatteet, Kohokki mekko pellavaa, sävy musta
Musta
Vastuulliset ja eettiset kotimaiset vaatteet, ruudullinen pitkähihainen kietaisumekko

SEURAA TARINAAMME SOMESSA

Blogisivuston kuvat: Creator Akatemia