Jalon tarina

Oletko koskaan miettinyt, miksi laadukkaiden, itselle sopivien ja vastuullisten vaatteiden löytäminen on niin hankalaa? Vastauksen etsiminen vei minut mennessään uudelle alalle ja Jalon yrittäjäksi. Jalon kautta voin tehdä arvojensa ja tyylinsä mukaisten luottovaatteiden hankinnasta asiakkailleni juuri niin helppoa ja ihanaa kuin sen mielestäni kuuluisikin olla.

Ihanaa, että olet täällä! Tämä on Jalon tarina.

Havahtuminen

Työn ja elämän merkitys. Luonnon, ihmisten ja eläinten hyvinvointi. Vastuullinen ja kestävä elämäntapa. Omatunto. Oma tyyli. Halu muuttaa asioita paremmaksi. Asioita, joita vajaa kolmekymppisen tuoreen äidin päässä liikkui.

Olin harrastanut ratsastusta koko lapsuuteni ja kun yhdeksännellä luokalla piti päättää tuleva opiskelupaikka, teini-iän kapinallisuus ja kokeilunhalu saivat valitsemaan lukion sijaan hevosoppilaitoksen. Kun kolme vuotta myöhemmin hieman ennen valmistumistani tajusin, ettei minulla ollut rahkeita siihen, mistä hevosten parissa unelmoin, piti keksiä jokin uusi ammatti. Ajauduin kaupalliselle alalle.

Työskentelin 8 vuotta hiuskosmetiikan maahantuonnissa myyntitehtävissä. Opiskelin tradenomiksi, viihdyin ja pärjäsin hyvin työssäni. En suoranaisesti koskaan ajatellut vaihtavani alaa, vaikka en kokenutkaan mitään sen suurempaa merkitystä työlleni.

Tavaroita, joilla on tarina

Rakastin vanhoja taloja ja olin haaveillut omasta vanhasta talosta lapsuudesta asti. Omaa vanhaa taloa etsiessämme aloin sisustamaan kotiamme vanhoilla huonekaluilla. Huomasin rakastavani ja arvostavani tavaroita, joilla oli tarina. Aidot materiaalit, käsityö ja perinteiset valmistusmenetelmät tekevät minuun vaikutuksen. Se, että joku on tehty vaivalla, ajatuksella ja kestämään.

Havahduin vaateteollisuuden ongelmiin ensimmäisen kerran kuullessani Rana Plazan tehdasrakennuksen romahtamisesta ja yli tuhannen vaatetehtaan työntekijän kuolemasta, sekä tuhansien loukkaantumisesta vuonna 2013. Olin sitä ennen lähestulkoon harrastanut shoppailua. Vaatteiden menetettyään hohdokkuutensa jopa muutamien käyttökertojen jälkeen vein ne kirpputorille ja ostin uusia tilalle. En ollut edes ajatellut, missä vaatteet on valmistettu, minkälaisissa oloissa, kuka ja miten. Puhumattakaan siitä, mitä materiaalien ajattelematon käyttö tekee ympäristölle.

Kun tuon jälkeen aloin ymmärtämään vaateteollisuuden luonteen, käytin paljon aikaa parempien vaihtoehtojen etsimiseen. Sellaisia ei vain tuntunut löytyvän. Vaatteen tai vaatemerkin hinta tai mikään muukaan seikka ei tuntunut takaavan, että tuote on vastuullisesti valmistettu. Harvoja kotimaisia yrityksiä lukuun ottamatta oli mahdotonta saada selvää tuotteiden alkuperästä, tuotannon eettisyydestä ja vastuullisuudesta. Löytämäni vastuulliset ja kotimaiset merkit eivät puolestaan valitettavan usein kohdanneet oman tyylini kanssa. Ompelijalla vaatteiden teettäminen tuntui kaukaiselta ajatukselta.

Aloin pohtimaan, mikä saisi minut rakastamaan, käyttämään ja huoltamaan hankkimiani vaatteita enemmän ja pidempään. Ymmärsin, että aivan kuten vanhojen talojen ja tavaroidenkin kohdalla, tarina tekee vaikutuksen myös vaatteissa ja tekstiileissä. Tarina luo merkityksellisyyttä.

 

Unelma käsillä tekemisestä

Olin haaveillut vaatetusalasta ammattina jo yläasteikäisenä. Olin piirtänyt vaatteita ja puhunut haaveestani vanhemmilleni. En kuitenkaan saanut kotoa kaipaamaani tukea ja kannustusta, enkä tuntenut vaatetusalalta ketään, joten luovuin ajatuksesta.

Mieheni suvussa on paljon yrittäjiä ja käsityöläisiä, mieheni mukaan lukien. Halu tehdä asioita omalla tavallaan, käsillään ja tietynlainen usko itseensä on minusta ihailtavaa. Vaikka yrittäjiä on ollut meidänkin perheessä, niin kotona yrittäjyydestä puhuttiin kuitenkin enemmänkin painavana vastuuna ja epävarmuutena, kuin mahdollisuutena tehdä asioita omalla tavallaan. 

Olin kuitenkin haaveillut yrittäjyydestä nuoresta asti. Ideoita ja vaihtoehtoja tuli ja meni, mutta halu tehdä, ottaa vastuuta, puuttua epäkohtiin ja tarjota parempia ratkaisuja olivat aina vahvasti läsnä. Olin koko aikuisikäni myös halunnut tehdä enemmän asioita käsillä, mutta en tiennyt mistä ja miten aloittaa. Ompelukoneeseen olin tainnut koskea viimeksi yläasteella.

Alkoi kiinnostamaan, miten valmistaa istuvia ja laadukkaita, oman tyylisiäni vaatteita. Kaavakirjat, -lehdet ja harrastekurssit eivät tuntuneet kohtaavan oman tyylini kanssa, enkä halunnut ommella mitään, mikä ei tuntunut 100% omalta. Kokemattomana aloittelijana tuntui myös vaikealta löytää laadukkaita ja kaiken lisäksi vastuullisia kankaita. Asiaa selviteltyäni päädyin hakemaan opintovapaata ja lähteä opiskelemaan kaavoitusta ja ompelua.

Olin opiskeluaikana työharjoittelussa useissa vaatetusalan yrityksissä. Teattereiden puvustoissa, kotimaisilla suunnittelijoilla ja vaatemerkeillä, korjausompelimossa, hääpukuliikkeessä ja kangaskaupassa. Halusin tietää alasta mahdollisimman paljon.

Sain toisen lapsen ja jossain vaiheessa opinto-, sekä vanhempainvapaideni aikana työpaikallani oli tapahtunut fuusioituminen, jonka seurauksena minulla ei ollut enää työpaikkaa, kun olin saanut artesaaniopinnot päätökseen. Olin niin innoissani kaikesta näkemästäni ja kokemastani vaatetusalalla, että halusin oppia lisää ja jatkoin opiskelua mittatilausompelijan ammattitutkintoon.

Jatko-opintojen aikana alkoi korona. Olin tehnyt työharjoittelun ja joitakin projekteja kotimaiselle muotisuunnittelijalle, jossa valmistimme asuja artisteille ja esiintyjille, linnanjuhliin ja muihin upeisiin tilaisuuksiin. Tapahtumat peruttiin. Opiskelut siirtyivät etäopinnoiksi. En malttanut jäädä odottelemaan, mitä seuraavaksi tapahtuisi ja kuinka kauan tilanne jatkuisi.

 

JaloA PUKEUTUMISTA

Jalo on perustettu keväällä 2020. Vaikka ajatus Jalosta oli muhinut päässäni jo pitkään, kaikki tapahtui ja muovautui lopulta aika nopeasti. Jalon oli tarkoitus olla pellavaan ja muihin vastuullisiin luonnonmateriaaleihin keskittyvä ateljeeompelimo. Valmistin mallikappaleita portfolioksi, josta asiakkaani voisivat ammentaa ideoita omaan pukeutumiseensa. Tuntui kuitenkin luontevalta nimetä mallikappaleet, hinnoitella ne ja lopulta huomasin, että minulla on käsissäni kokonainen mallisto. Se on kasvanut ja kehittynyt matkan varrella, mutta perustuu yhä hyvin pitkälti noihin alkuaikoina valmistamiini mallikappaleisiin. Koska asiakkaideni kestävien pukeutumisunelmien ja toiveiden toteuttaminen on edelleen kaiken lähtökohta, valmistan mielelläni myös mittatilaustöitä ja kaikki malliston tuotteet ovat muokattavissa asiakkaiden omien mittojen ja toiveiden mukaan.

Jalo on näkemykseni vastuullisesta ja kestävästä pukeutumis- ja elämäntyylistä. Siinä yhdistyy laadukkaat ja ympäristöystävälliset materiaalit, kotimainen käsityö, kestävä muotoilu, asiakkaiden kuunteleminen ja huomioonottaminen, mukautuvuus ja helposti lähestyttävyys. Valmistan tuotteita, joilla on tarina.

Jalo on muodostelma perheeni nimikirjaimista ja viestii arvoista yritykseni taustalla. Jalon tuotteet on nimetty vanhasta maalaispihapiiristämme löytyvien kukkien ja kasvien mukaan, sillä rakastan kukkia.

Ihanaa, että luit tarinani ja olet löytänyt tänne!

<3 Jonna