PellavaN HOITAMINEN

Pellava ei tykkää kovasta pyörimisestä pesukoneessa. Se aiheuttaa siihen turhaan ryppyisyyttä ja irrottaa kankaasta kuituja, jolloin kangas ohenee ja kuluu nopeammin. Pellavatuotteet kannattaa siis pestä hellävaraisella hienopesuohjelmalla ja lingota mahdollisimman kevyesti. Näin ne siliävät huomattavasti helpommin ja kangas kestää käyttöä pidempään. Suositeltava pesulämpötila on pellavavaatteille 40 astetta, -asusteille 30 astetta ja -kodintekstiileille 60 astetta. Suuressa osassa pesukoneita ei ole hienopesuohjelmaa 60 asteelle, joten valitse silloin tavallinen puuvillaohjelma ja laske linkouskierrokset max. 800 kierrokseen. Mitä kevyempi linkous, sitä sileämpi pesun jälkeinen kangas.

Pellavatuotteet kannattaa rypistymisen ehkäisemiseksi ottaa heti pesuohjelman päätyttyä koneesta, ravistaa ja oikoa, sekä ripustaa tasolle tai henkariin kuivumaan. Oikeanlaisen pesun jäljiltä pellava on hyvin sileä jo suoraan pesun jäljiltä, eikä varsinkaan arkikäytössä kaipaa välttämättä silitystä ollenkaan. 

Mikäli pellava on kuitenkin mielestäsi kauneimmillaan silitettynä, niin helpoimmalla pääset, kun silität sen ollessa vielä hieman kostea. Silitä oikealta puolelta jos haluat lisätä kankaaseen kiiltoa ja nurjalta, jos pidät mieluummin mattaisesta pinnasta. Pellavan hyviin ominaisuuksiin kuuluu, että se kuivuu todella nopeasti.

Pellavan luonnollisiin ominaisuuksiin kuuluu myös, että se ei likaannu kovin helposti, eikä ime itseensä hajuja. Pellava on myös luonnostaan antibakteerinen materiaali, joten sitä ei kannata pestä niin sanotusti varmuuden vuoksi, vaan vasta kun huomaat tuotteen olevan oikeasti likainen. Monesti käytön jälkeen riittää pelkkä tuuletus ja/tai höyrytys. Yksittäiset tahrat voi kätevästi poistaa huuhtelemalla ja esimerkiksi sappisaippualla, eikä koko tuotetta tarvitse aina välttämättä pestä.

Käytetty vaate kannattaa ripustaa käytön jälkeen ulos tuulettumaan. Käytössä rypistyneen vaatteen voi joko höyryttää henkarissa silitysraudalla tai höyrystimellä tai ripustaa henkarissa kylpyhuoneeseen suihkun ajaksi, jolloin suihkusta haihtuva kosteus tekee kevyen höyrytyksen puolestasi.

Säilytä vaatteet henkarissa kuivassa ja hämärässä paikassa. Mikäli matkustelet pellavavaatteiden kanssa, vaate kannattaa pakata matkan ajaksi pukupussiin tai viikata/rullata kevyesti parin muun vaatteen väliin. Näin vaate säilyy laukussa siistimpänä, eikä siihen tule tiukkoja taitoksia viikkaamisesta.

Tiivistettynä:

 

  • Hienopesu pellavavaatteille 40 astetta, asusteille 30 astetta ja kodintekstiileille 60 astetta
  • Villa-pellavakankaiset tuotteet pestään tarvittaessa käsin tai 30 asteessa villapesuohjelmalla
  • Käytä mietoja pesuaineita. Varmista, että käytät villa-pellavakankaan pesuun villalle sopivaa pesuainetta (villalle ei sovi emäksiset pesuaineet). Huuhteluaineeksi suosittelen pyykkietikkaa.
  • Kevyt linkous (400-800 kierrosta)
  • Älä käytä kuivausrumpua
  • Ravista ja oio tuote heti pesun jälkeen suoraksi
  • Kuivaus tasolla tai henkarissa
  • Kahden pisteen höyrysilitys
  • Vaatteiden säilytys henkarissa kuivassa ja hämärässä paikassa