Pellavan hoito

Pellava ei tykkää kovasta pyörimisestä pesukoneessa. Se aiheuttaa siihen turhaan ryppyisyyttä ja irrottaa kankaasta kuituja, jolloin kangas ohenee ja kuluu nopeammin. Pellavatuotteet kannattaa siis pestä hellävaraisella hienopesuohjelmalla ja lingota mahdollisimman kevyesti. Näin ne siliävät huomattavasti helpommin ja kangas kestää käyttöä pidempään. Suositeltava pesulämpötila on pellavavaatteille 40 astetta, -asusteille 30 astetta ja -kodintekstiileille 60 astetta. Jos pesukoneessa ei ole hienopesuohjelmaa 60 asteelle, valitse tavallinen puuvillaohjelma ja laske linkouskierrokset max. 800 kierrokseen. Mitä kevyempi linkous, sitä sileämpi pesun jälkeinen kangas.

Pellavatuotteet kannattaa rypistymisen ehkäisemiseksi ottaa heti pesuohjelman päätyttyä koneesta, ravistella ja oikoa suoriksi, sekä ripustaa telineelle, tasolle tai henkariin kuivumaan. Oikeanlaisen pesun jäljiltä pellava ei kaipaa välttämättä silitystä ollenkaan, vaikka silittäminen toki antaa pellavalle kauniin viimeistelyn. Helpoimmalla pääset, kun silität kankaan ollessa vielä hieman kostea. Pellavan hyviin ominaisuuksiin kuuluu, että se kuivuu todella nopeasti.

Pellavan luonnollisiin ominaisuuksiin kuuluu myös, että se ei likaannu kovin helposti, eikä ime itseensä hajuja. Pellava on myös luonnostaan antibakteerinen materiaali, joten sitä ei kannata pestä niin sanotusti varmuuden vuoksi, vaan vasta kun huomaat tuotteen olevan oikeasti likainen. Monesti käytön jälkeen riittää pelkkä tuuletus ja/tai höyrytys. Yksittäiset tahrat voi kätevästi poistaa huuhtelemalla tai pyyhkäisemällä kostealla liinalla ja esimerkiksi sappisaippualla, eikä koko tuotetta tarvitse aina välttämättä pestä.

Käytetty vaate kannattaa ripustaa käytön jälkeen tuulettumaan. Käytössä rypistyneen vaatteen voi myös joko höyryttää silitysraudalla (varo mahdollisten tahrojen silittämistä) tai höyrystimellä tai ripustaa henkarissa kylpyhuoneeseen suihkun ajaksi, jolloin suihkusta haihtuva kosteus tekee kevyen höyrytyksen puolestasi. Myös ryppyyntyneiden kohtien kostuttaminen vaikkapa sumutepullolla toimii loistavasti ryppyjen suoristamiseen.

Säilytä vaatteet henkarissa kuivassa ja hämärässä paikassa.

Mikäli matkustelet pellavavaatteiden kanssa, vaate kannattaa pakata matkan ajaksi pukupussiin tai viikata/rullata kevyesti parin muun vaatteen väliin. Näin vaate säilyy laukussa siistimpänä, eikä siihen tule tiukkoja taitoksia viikkaamisesta.

Villa-pellavan hoito

Valikoimamme villa-pellavakangas sisältää 30% villaa ja 70% pellavaa ja siinä yhdistyy täydellisesti näiden molempien loistavien luonnonmateriaalien parhaat puolet niin käytössä kuin hoidossakin – täydellinen hengittävyys, lämmöneristävyys, laatu, kestävyys ja helppohoitoisuus. Villa-pellava ei raskaampana ja laskeutuvampana materiaalina rypisty lainkaan samalla tavalla kuin 100% pellava ja mahdollisesti käytössä syntyneet ”pehmeät laineet” suoristuvat kuin itsestään henkarissa käyttökertojen välillä, joten se on todella miellyttävä ja helppohoitoinen käytössä. Villa-pellava puhdistuu parhaiten tuulettamalla käyttökertojen välissä, sekä paikallisella tahranpoistolla ja kuten villa, se pitää erityisesti pakkasesta ja lumihangessa pyörittelystä talvisin, mutta sen voi tarvittaessa pestä myös käsin tai koneessa 30 asteen villaohjelmalla.

Hampun hoito

Hamppu on monilta ominaisuuksiltaan ja myös hoidettavuudeltaan hyvin vastaavanlainen kuitu kuin pellava, joten yllä olevat pellavan hoito-ohjeet pätevät myös valikoimamme hamppudenimin hoitoon. Ainoana erona on hamppudenimin suositeltu pesulämpötila 30 astetta.

Tiivistettynä:

 

 • Hienopesu pellavavaatteille 40 astetta, asusteille 30 astetta ja kodintekstiileille 60 astetta
 • Villa-pellavakankaiset tuotteet pestään tarvittaessa käsin tai koneessa 30 asteen villapesuohjelmalla
 • Hamppudenim pestään hienopesuohjelmalla 30 asteessa
 • Tuulettaminen ja paikallinen tahranpoisto suositeltavaa vaatteiden ja asusteiden kohdalla aina kun tuote ei ole kokonaan likainen
 • Käytä mietoja pesuaineita. Varmista, että käytät villa-pellavakankaan pesuun villalle sopivaa pesuainetta (villalle ei sovi emäksiset pesuaineet). Huuhteluaineeksi suosittelemme pyykkietikkaa.
 • Kevyt linkous (400-800 kierrosta)
 • Älä käytä kuivausrumpua
 • Ravista ja oio tuote heti pesun jälkeen suoraksi
 • Kuivaus tuotteesta riippuen telineessä, tasolla tai henkarissa
 • Kahden pisteen höyrysilitys
 • Vaatteiden säilytys henkarissa kuivassa ja hämärässä paikassa
 • Kodintekstiilit kannattaa rullata tai viikata pehmeästi tiukkojen taitosten ehkäisemiseksi